top of page

Jalkojen anatomiaa ja kehitysvaiheita

Vastasyntyneen täyellinen jalka.

Vaikka 96 % ihmisistä syntyy tervejalkaisina, aikuisista vain n. 60 %:lla on terveet jalat.

 

Kaksi kolmasosaa jalkaongelmista (kivut, iho- ja kynsimuutokset, infektiot sekä jalkaterien ja varpaiden asentomuutokset) ovat itseaiheutettuja.

 

Yksi suurimmista syistä jalkaongelmiin on epäsopivien kenkien ja sukkien käyttö

Jalkaterässä on 31 lihasta, 26 luuta, 55 niveltä sekä 107 nivelsidettä.

 

Lapsen jalkaterien luut koostuvat lähes kokonaan pehmeästä rustosta.

 

Jalkaterien luutuminen on valmista vasta 16-20 vuoden iässä,  minkä vuoksi lapsen jalka on erittäin herkkä virheasennoille vääränlaisia tai vääränkokoisia kenkiä käytettäessä.

 

Jos lapsen jalka tuetaan kengillä tai muotoilluilla pohjallisilla, estetään jalkaterän rakenteiden luonnollinen kehittyminen vahvaksi.

 

Vahvat jalkaterät tukevat koko kehon hyvinvointia.

Jalkapohjissa ja varpaiden päissä on yli 200 000 hermopäätettä - enemmän kuin missään muualla ihmisen kehossa. Paksut kengänpohjat heikentävät tai jopa estävät näiden tuntoreseptorien normaalia toimintaa.

Lapsen jalan normaalit kehitysvaiheet

Lattajalat

Lattajalat ovat osa lapsen jalkaterien ja alaraajojen normaalia kehitystä. Lapsilla on sisäkaaren kohdalla rasvapatja 2-5 ikävuoteen asti eli jalkapohjan sisäsyrjän ei kuuluisikaan lapsella nousta alustasta. Kantaluu on kallistunut normaalissa jalan kehityksessä sisäänpäin (3-6 vuotiailla n. 15-20°, sen jälkeen 5-7°). Ilman todettuja tai diagnosoituja alaraajaongelmia alle kouluikäisen ei tulisi käyttää muotoiltuja pohjallisia. Jalkojen tulisi antaa kehittyä luonnollisesti, kovat ja tuetut kengät estävät tämän.

Länkisääret
Alaraajoissa on syntymähetkellä noin 10-15 asteen länkisääret, jotka normaalissa kehityksessä häviävät noin kahteen ikävuoteen mennessä.

Pihtipolvet
Pihtipolvisuus on alaraajojen yksi keskeisistä kehitysvaiheista. Pihtipolvivaihe ajoittuu 4-8 ikävuoteen asti, ja on tytöillä yleisempää.

bottom of page