top of page

Mistä tämä kaikki alkoi

Olen koulutukseltani työfysioterapeutti, ja neljän pienen lapsen äiti. Pienestä pitäen olen ollut liikunnallisesti hyvin aktiivinen, harrastuksiini on kuulunut mm. yleisurheilu, koripallo sekä golf. Nykyään jooga, lenkkeily sekä erilaiset ryhmäliikuntatunnit ylläpitävät fyysistä sekä psyykkistä kuntoani.
 

Vuonna 2011 luin Fysioterapia- lehdessä artikkelin paljasjalkakengistä. Artikkelissa mainittiin suomalaisten jalkaongelmien yleisyydestä sekä siitä, miten vähän maissa joissa kävellään paljain jaloin taas on vastaavanlaisia ongelmia. Päällimmäisenä tämä asia jäi mieleen ja fysioterapeuttina mietin, että miten paljon nämä jalkaongelmat heijastuvat muuhun kehoon sekä mitä muita fyysisiä vaivoja pystyisimme välttämään, jos jalkamme olisivat terveemmässä kunnossa.

Kiinnostuin paljasjalkakengistä kovin myös siksi, että olin niihin aikoihin yrittänyt löytää itselleni hyviä uusia jumppakenkiä, siinä onnistumatta. Testasin useampia kenkiä, mutta jalkani eivät vain olleet tyytyväisiä. No tästähän alkoikin sitten paljasjalkakenkien etsintärumba. Päädyin tilaamaan Vibramin kengät suoraan valmistajalta jenkeistä. Koska minun aikuiset jalkani olivat jo tottuneet tuettuihin kenkiin, otin uudet paljasjalkakenkäni ohjeiden mukaisesti vähitellen käyttöön. Itse en kyllä huomannut "sisäänajon" aikana kehoni mitenkään reagoivan negatiivisesti uusiin tuttavuuksiin. Vaan päinvastoin tunsin, että ahaa, näin sen kropan pitäisi toimia ja tältä kävelyn ja juoksun tulisi tuntua. Minulle tuli elävästi mieleen paljain jaloin kirmailut lapsena mökin pihamaalla. Viimeisen parin vuoden aikana olen kutakuinkin kaikki kenkäni vaihtanut terveellisiin, jalkaterän mallisiin kenkiin. Tottakai, joskus tulee edelleen käytettyä esim. korkkareita juhlissa, mutta sen ikävä kyllä tuntee jaloissaan myös jälkikäteen.
 

Kun ensimmäinen lapseni opetteli kävelemään, aloin etsimään tietoa lasten jalkaterveydestä, sekä sitä mistä löytäisin pojalleni hyvät ensimmäiset kengät. Tiedon löytäminen luotettavilta nettisivuilta oli mielestäni melko helppoa. Toki osaan oman ammattini vuoksi suhtautua kriittisesti ei-luotettavaan aineistoon. Aineistojen pohjalta sain vahvistuksen sille, että lasten kenkien pitäisi olla mahdollisimman lähellä paljasjalkakengiä. Tämän jälkeen ongelmaksi muodostui vaatimukset täyttävien kenkien löytäminen. Aluksi kävin kotikaupunkini kaikki kenkäliikkeet ja isoimmat marketit läpi - ilman tuloksia. Olin itseasiassa melkolailla järkyttynyt lasten huonosta kenkävalikoimasta ja kenkämyyjien ammattitaidottomuudesta. Sen jälkeen suuntasin taas internetin ihmeelliseen maailmaan. Jo muutaman potentiaalisen kenkämerkin löytäminen vaati useamman tunnin istumisen koneella. Pettymyksekseni jouduin näistä monet hylkäämään testaamisen jälkeen.

Tuntui mahtavalta kun onnistuin hankkimaan pojalleni ensimmäiset terveelliset kengät - ja ne vielä näyttivätkin hyvältä. Ja voi sitä ilon määrää,  kepeitä juoksuaskelia, sekä ilmavia hyppyjä uudet kengät jalassa! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänä päivänä paljasjalkakenkien valikoima on suurentunut huimasti verrattuna siihen mitä se oli seitsemän vuotta sitten kun itse lähdin asiaa tutkiskelemaan. Tämä on aivan mahtava juttu, mutta siinä on myös valitettava käännepuoli. Paljasjalkakengiksi voi kutsua minkälaisia kenkiä tahansa, vaikka terveellisen kengät ominaisuudet eivät olisikaan kohdillaan. Itselläni on selvät kriteerit sille, minkälaisia kenkiä pidän jaloille terveellisinä. Kaikki Askellan sivuilla olevat merkit olen hyväksynyt tarkan seulan myötä ja testannut myös kaikki itse tai omilla lapsillani.

- Terhi Sulin

terveellistä ja
tyylikästä

bottom of page