top of page
  • Writer's pictureTerhi Sulin

Paljasjalkakengät talvikenkinäMeidän perheellä on ollut paljasjalkakengät käytössä talvisin lapsilla jo kuusi ja aikuisilla neljä vuotta. Talvi- ja välikausi ovat ehdottomasti ne haastavimmat kaudet paljasjakakengien kannalta. Muutamalla helposti toteutettavalla vinkillä on kuitenkin helpompi pysyä lämpimänä ja saada paljasjalkakengät toimimaan hyvin myös Suomen keleissä.

- Suosi luonnonmateriaalia kauttaaltaan ihoa vasten, kuten merinovillaa.

- Lumilukolliset haalarit, jotka saa hyvin kenkien varren päälle (monet paljasjalkakengät ovat varresta hieman lyhyet lumileikkeihin). Tarpeeksi iso koko, jotta puntti ei nouse kyykistyessä. Didriksonin haalarit ovat meidän ehdottomat suosikit juuri hyvien lumilukkojen ja kestävyyden ansiosta. Näissä on myös mahdollista pidentää puntteja ja hihoja avaamalla sisäsaumoja.

- Jalkalenkit pysyvät korottomien paljasjalkakenkien alla kun ne laittaa samasta napista. Parhaiten ne pysyvät, jos ompelee lahkeen etuosaan napin ja pujottaa lenkin kengän edestä jalan alle.

- Kengissä pitää olla tarpeeksi tilaa joka puolella

. Puristava kenkä on kylmä koska veri ei pääse kunnolla kiertämään.

- Ohut pohja on paikoillaan seistessä kylmä. Liikkuessa ei ole tätä ongelmaa. Lisäpohjallisella saa hyvin lisää eristystä paljasjalkakenkiin. Esim. leikattava pohjallinen huovutetusta villasta toimii hyvin.


Meillä on käytössä kahdet-kolmet kengät jokaisella talvikauteen. Yhdet-kahdet ovat nollakeliin ja pienille pakkasille, toiset kuivalle kovalle pakkaskelille. Lisäksi käytössä on harvakseltaan myös kumisaappaat oikein märille keleille. Tässä listaa meidän tällä hetkellä käytössä olevista kengistä sekä muita hyviä vaihtoehtoja talveen :)


Taaperoille:

- Wildling villavuorelliset mallit Chestnut ja North Wolf villaisella lisäpohjallisella nollakeleille, koot 18-22. Menevät myös pienessä pakkasessa, mutta pohja saattaa olla liukas.

- ZeaZoo Yeti lampaanvillavuorella (wool versio on hieman kevyempi, eli ei yhtä lämmin), koot 20-36. Saatavina 9mm tai 6 mm pohjalla sekä regular tai wide lestillä. Wide lestiä suosittelen lähes poikkeuksetta, jotta kenkään mahtuu myös villasukka. Regular lesti sopii erittäin sirojalkaisille.

- ZeaZoo Dingo, koot 23/24-35. Kuivan pakkaskelin kengät. Suosittelen lisäpohjallista kylmille keleille. ZeaZoon nettikaupasta 10% alennusta koodilla askella.

- Magical shoes Takin ja ZiuZiu, koot 21-29. Muutaman asteen pakkasille, meillä käytössä myös lisäpohjallinen. Lyhyt varsi, joten ei sovellu lumeen. Magical Shoes nettikaupasta alennusta 10% koodilla askella.


Lapsille:

- Wildling villavuorelliset mallit Chestnut, Medlar, Yew, Chokeberry, North Wolf (lämpimin ja korkein varsi), koot 23-35, villaisella lisäpohjallisella nollakeleille. Menevät myös pakkasella aktiivisella lapsella, mutta pohja saattaa olla liukas.

- ZeaZoo Yeti Max lampaanvillavuorella, koot 24/25-34. Leveämpi lesti, tilavampi sisältä, korkeampi varsi. Kapeajalkaiselle / normaalille lestille saattaa olla sisältä liian väljä. Meillä tämä ratkaistiin lisäpohjallisella. Olen meille ottanut ohuemmalla 6 mm pohjalla koska näin kenkä on huomattavasti taipuisampi. Lisäpohjallisella saa eristystä mielestäni saman verran kuin paksumman pohjan 3 mm lisäeristekerros antaisi.

- ZeaZoo Yeti lampaanvillavuorella, koot 20-36 (wool versio on hieman kevyempi, eli ei yhtä lämmin). Saatavina 9mm tai 6 mm pohjalla sekä regular tai wide lestillä. Wide lestiä suosittelen lähes poikkeuksetta, jotta kenkään mahtuu myös villasukka. Regular lesti sopii erittäin sirojalkaisille.

- ZeaZoo Dingo, koot 23/24-35. Kuivan pakkaskelin kengät. Suosittelen lisäpohjallista kylmille keleille. ZeaZoon nettikaupasta 10% alennusta koodilla askella.

- Magical shoes Takin ja ZiuZiu kokoon 29 asti. Muutaman asteen pakkasille, meillä käytössä myös lisäpohjallinen. Lyhyt varsi, joten ei sovellu lumeen. Magical Shoes nettikaupasta alennusta 10% koodilla askella.

- Mukishoes Tzippy Red tai Blue, koot 24-35. Sopii kevyeen pakkaskeliin. Ohut pohja, ohut huovutettu villavuori. Sopii parhaiten kapeaan tai normaali levyiseen jalkaan. Nauhoilla saa kuitenkin hyvin lisää tilaa myös korkeammalle jalkaterälle. Mukishoes nettikaupasta saa koodilla askella 10% alennusta.


Aikuisille:

- Wildling villavuorelliset mallit Chestnut, Medlar, Yew, Chokeberry, North Wolf (lämpimin ja korkein varsi), koot 36-48. Suosittelen villaista lisäpohjallista. Menevät myös pakkasella jos pysyy liikkeessä. Pohja saattaa olla liukasta.

- ZeaZoo Dingo, koot 36-42. Koville pakkasille suosittelen lisäpohjallista. Näin tarkenee jopa paikoillaan seistessä kovalla pakkasella. ZeaZoon nettikaupasta 10% alennusta koodilla askella.

- Magical Shoes Alaskan Buffalo, unisex, koot 36-47. Itselläni ollut käytössä melkein joka kelillä, kestää hyvin myös märkää ja pohjassa on paras pito liukkaalla. Kylmemmillä keleillä suosittelen lisäpohjallista.

- Magical Shoes Chelsea Lupino, koot 35-43, jossa ohut huovutettu villavuori. Sopivat esim. kaupunkikengiksi. Magical Shoes nettikaupasta alennusta 10% koodilla askella.

- Mukishoes Igneous ja Quercus. Korkea varsi, vetoketju sivussa, huovutettu villa vuorena. Mukishoes nettikaupasta saa koodilla askella 10% alennusta.

76 views0 comments

Comments


bottom of page